Koža i aftercare
01.10.2019

Koža i aftercare

Naš zadatak je da vašu ideju pretvorimo u crtež i smjestimo ga pod vašu kožu. Koža nije papir. Podložna je promjenama i izložena vanjskim utjecajima. Najveći je organ našeg tijela. Štiti nas od UV zraka i mehaničkih ozljeda. Ima respiratornu i termoregulacijsku funkciju. Tijekom vremena koža se mijenja. Gubi elastičnost, nabora se, odlakavi. Ljeti potamni, zimi posvijetli.Sve u svemu, koža je vrlo nezahvalna površina za crtež ili natpis.

 Natpis na fasadi zgrade s vremenom će izblijedjeti, tinta pod kožom također. Glavni razlog tome je sunce. Bila ona svježa ili stara, tetovaža će pod utjecajem UV zraka blijedjeti. Tu smo nadjačani ali ne i poraženi. Njega tetovaže je presudna u duljini njenog životnog vijeka,a započinjemo je neposredno nakon što je tetovaža završena.

Nakon tetoviranja, koža ne počne odmah ˝proizvodnju˝ zaštitnog sloja. Tetovaža je u prvo vrijeme otvorena rana i kao takva podložna je vanjskim utjecajima. Tijekom naredna  2 tjedna nastat će kakav-takav zaštitni sloj kože ali da bi se formirao do kraja potrebna su 2-3 mjeseca.
Svo to vrijeme bilo bi poželjno izbjegavati direkno izlaganje sunčevim zrakama. Vjerovatno se mnogi pitaju ´A zašto ne namažemo kremom sa zaštitnim faktorom?´  Upravo zbog toga što otvorenu ranu nije dobro tretirati bilo kakvim kemijskim sredstvima osim onih propisanih, a krema za sunčanje ne spada u te.

Dakle, ukoliko imate svježu tetovažu, držite se hlada.

Depantoo mast za njegu tetovirane kože

Postoji nekoliko ispravnih načina njege tetovaže-aftercare. Prvi je za sada još uvijek najpupularnij a to je njega kremom koja sadrži Panthenol. Već sam ranije spomenuo da  Panthenol sudjeluje u regenerativnim procesima metabolizma u koži. On je komponenta vitamina B.  On hidratizira, regenerira, zacjeljuje rane i djeluje protuupalno. Pojačava zaštitni sloj kože i povećava njenu elastičnost, potiče stvaranje novih stanica kod rana....ma ludilo, sve što nama treba!

Za njegu  kože kremom nakon tetoviranja preporučamo upotrebu "Depantoo"  masti . Depantoo je neutralna mast s visokim udjelom d-panthenola, pomaže u bržem zacjeljivanju tetovaže, ublažava neugodan osjećaj zatezanja kože, potiče regeneraciju kože, ublažava svrbež i upalu, ne sadrži parfeme i alergene. Fenomenalan proizvod, namijenjen upravo za njegu kože nakon tetoviranja.

Osim samog mazanja postoje i druge radnje kojima održavate higijenu tetoviranog područja. Prije nanošenja kreme područje treba isprati slabim mlazom mlake vode. Pritom kožu treba dobro istrljati, toliko dugo dok ne odstranimo sve komadiće skorene limfe. Ne brinite, nećete isprati tetovažu.
Zatim kožu posušimo papirnatim ubrusom i pustimo 2-3 minute na zraku, da se do kraja osuši. Tek tada nanosimo tanki sloj kreme utrljavajući ga u kožu.



Postupak ponavljamo 3-4 puta dnevno narednih 10-15 dana.

Drugi ispravan način aftercare-a je stavljanje zaštitne folije. Ne, to nije ona folija kojom vam tattoo artist zamota tetovažu nakon tetoviranja-to je obična prozirna folija. 

Ovdje se ne radi o tom proizvodu nego o nečem puno inteligentnijem. Naime, te folije su ustvari poliuretanski film. On se doslovno zalijepi na kožu preko tetovaže i tako štiti od vanjskih utjecaja. Prozračan je i fleksibilan. Izmjenom plina i topline stvara okruženje rane koje potiče zarastanje. Odbija tekućinu, štiti područje od kolonizacije bakterija izvana. Možete se bezbrižno tuširati, sapun i voda neće prodrijeti do rane.
Ono što je meni jako bitno , a vjerujem i da će mnogima od vas biti, je to što posteljina ostane čista. Do pojave zaštitne folije žena me proklinjala svaki put kada stavim novu tetovažu. Tko je doživio razumjet će.

Šalu na stranu, ovo je zbilja super proizvod. Postoje razne inačice, mi  koristimo ˝Suprasorb.˝ 

Ostale načine aftercare-a ne smatram bitnim spomenuti. Ono što trebate znati je:   
 -Vazelin nije dovoljno dobar da njime njegujete svježu tetovažu.
 -Rakija nije predviđena za dezinfekciju
 -Ako pas liže svoju ranu ne mora nužno značiti da je dobro da liže i vašu. 
 -Suha koža i kraste nisu dobar pokazatelj.



Sunce donekle možete izbjeći ali promjene na koži vam ne ginu. 
Da bi ste ih ublažili koristite proizvode za njegu tetovaže. Pa i majicu povremeno operete da opet zamiriše. Nije vam teško izdvojiti ni za omekšivač- za još bolji dojam. Isplati se izdvojiti i za ukras koji nosite zauvijek. Malo kreme i par minuta vremena posvećenog njezi tetovaže pomoći će da taj ukras još dugo blista.
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.