Tattoo

"Imam ideju u glavi ali ne znam kako da ti objasnim" ...

Motivi tetovaža su raznoliki. Šta god zamislite u glavi može se naslikati na koži, više ili manje uspješno. Većina klijenata odabire motiv koji im nešto predstavlja, koji ih obilježava na neki njima svojstven način, bilo da je riječ o tekstu, crtežu ili kombinaciji.

 Ukoliko su motiv i lokacija  jasno određeni,  naprimjer:  "želim crvenu ružu na lopatici" to je dobar početak. Oni iskusni bi zvučali otprilike ovako: "želim jarko crvenu ružu u cvatu, dva-tri listića, bez trnja. Fotorealizam, desna lopatica...evo imam nekoliko fotografija". Super zvuči, možemo odmah isprintati fotografiju na željenu veličinu i početi sa radom. Ovo je bio banalan primjer, u nastavku ćemo malo zakomplicirati.

Izmišljeni klijent dolazi na dogovoreni termin:

"Jako volim djeda i htio bih tetovažu posvetiti njemu. Voli  svoju njivu pa bih u tetovažu htio uklopiti lopatu i poriluk. Svira harmoniku, obožava briškulu i križaljke, član je dobrovoljnog vatrogasnog društva, do mirovine je radio u pošti. E, ja bih sve to uklopio u tetovažu...ovako: portret djeda u prvom planu, iza je njiva prepuna poriluka,lopata zabodena u zemlju...  po njivi hoda manja verzija djeda...drži mene i babu za ruke,o ramenu mu  harmonika, obučen u vatrogasno odijelo, iz džepa mu viri as baštoni, pod rukom skandi feniks...i da, još bih dodao pisma...milion pisama koje je dostavio za vrijeme svog radnog vijeka u pošti...i ljude kojima ih  je dostavio...ozarenih lica. Tetovažu bih smjestio na zapešću...ono, da nije prevelika."

Na početku teksta sam napisao da se na kožu može naslikati sve što zamislite, više ili manje uspješno. Bilo bi suludo ideju izmišljnog klijenta pokušati prenijeti na kožu onako kako je on to zamislio. Da bi cijela priča izgledala kako treba,svaki detalj trebao bi biti jasno vidljiv, što znači da bi  tetovaža trebala biti puno veća od klijentovog prijedloga. U protivnom izgledala bi kao crna mrlja na zapešću. Vjerujte, ne želite to imati na sebi. 

Dakle, osim same ideje, trebate dobro razmisliti o veličini tetovaže. Jednostavne tetovaže, tipa natpis, simbol, ukras...možete smjestiti praktički bilo gdje i u gotovo bilo kojoj veličini. Tehnički zahtjevnije tetovaže, tipa portreti voljenih osoba, kućnih ljubimaca, superjunaka, objekti, nebeska tijela...bilo koji oblik realizma, odnosno fotorealizma,  trebaju biti veće. Razlog je jednostavan-na većoj površini detalji se jasnije vide. Osim toga, tetovažu je bitno  pozicionirati tako da prati liniju tijela. To je iznimno bitno. Tetovaža je ukras. Nije vas netko gađao njome pa gdje ostane.

Osim klijenata koji jasno znaju što žele, postoje i oni koji imaju viziju ali ne znaju objasniti. Takvi klijenti u većini slučajeva zahtijevaju od tattoo artista da im nacrta skicu a potom odlučuju sviđa li im se skica ili ne. Zahtijev je na mjestu i sa zadovoljstvom ćemo nacrtati skicu ali imajte na umu da su takve tetovaže skuplje. Naime, za crtanje skice potrošit ćemo određeno vrijeme. Pretpostavimo da i vi radite neki posao. Na tom poslu plaćena vam je i priprema za posao. Pekaru je plaćeno vrijeme koje provede radeći tijesto kao i ono vrijeme kada peče kruh. Ponekada se tijesto ne digne pa mora zamijesiti ponovo ili  kruh izgori pa mora ispeći novi, ali i to vrijeme mu je plaćeno. 
     
U svakom slučaju poželjno je poslušati savjet tattoo artista. Ukoliko vam tattoo artist sugerira neku promjenu na skici ili odabir neke druge pozicije na tijelu, poslušajte ga. Otvoreni smo za sve ideje i prijedloge osim rasističkih i na bilo koji način uvrijedljivih motiva.

Budite gost tattoo studija "GHOST".
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.