Nekad i sad
28.09.2019

Nekad i sad

Oduvijek mi je bilo interesantno vidjeti šare po tijelima. Sjećam se tipa iz kampa  u kojem sam kao mali ljetovao sa roditeljima. Od glave do pete bio je prekriven crtežima i natpisima. Nisam mogao prestati buljiti u njega. Ne zbog toga što je bio drugačiji od ostatka turista nasukanih na pješčanu obalu, nego zato jer su me zanimale sličice na njegovom tijelu. Sjećam se Woody Woodpeckera na njegovoj nadlaktici. Debeli outline tamno zelene boje. 
Godinu-dvije kasnije, listajući nekakav časopis,  naletio sam na članak o tetoviranju. Prvi članak na tu temu sa kojim sam se susreo.  Članak je bio popraćen slikama tetovaža. Među nekolicinom prikazanih najviše me fascinirao zmaj. Crni zmaj koji se raskrilio na prsima i bljuje vatru. Pomislio sam "bolje ne može!"

E,  pa nisam bio u pravu. Može bolje, itekako!

Imam veliku sreću da živim u dobu procvata tetoviranja, tetovaža i svega vezanog uz to. Pod pojmom ˝procvat´mislim na vrtoglavi porast kvalitete radova, mašinica, tinte, opreme za tetoviranje, before i  aftercare proizvoda... Osim toga, moderno doba nam je donijelo računalnu tehnologiju, uz pomoć koje tattoo artisti rade nevjerovatne stvari.  



Moderno doba nam je također omogućilo izvrsnu povezanost i protok informacija, tako da smo u mogućnosti vidjeti kako se tetovira u svim  dijelovima ove naše kugle. Ono, upalim instagram i uživo gledam kako tetovira artist u Ukrajini. Tip rastura!  Zmaj ne da se raskrilio i bljuje vatru nego je do pola izašao iz prsa, zabio kandže pod rebra  i gleda me ravno u oči. U očima mu odraz moga zaprepaštenog lica. 

Zvuči nevjerovatno ali zbilja je tako. Kako napreduje industrija tako napreduju i tattoo artisti. Razvijaju nove stilove i poboljšavaju postojeće. Sve luđi motivi, živopisnije boje, mikroskopski sitni detalji izvedeni nevjerovatnom preciznošću...da ti pamet stane. Prošlo je vrijeme kada su tetovirani bili samo gusari, robijaši i bajkeri. Danas tetovaže nose svi profili i svi staleži.  Od nedavno čak je i u Lijepoj našoj Ustavni sud ukinuo odredbu po kojoj je vidljiva ili neprimjerena tetovaža kontraindikacija za policijski posao. Naravno da to ne znači da je društvo automatski prihvatilo tetovirane ali  je svakako pozitivan korak.

Sve što se danas radi u tattoo salonima diljem svijeta, radi se i kod nas.Hiperrealizam je omiljeni izričaj našeg  Ghosta. Za one koji nisu upućeni, fotorealizam, hiperrealizam ili superrealizam, za razliku od realizma, nije samo puko preslikavanje stvarnosti s fotografije, nego njezine nadstvarnosti. Ne inzistira se samo  na točnoj reprodukciji predmeta na fotografiji, nego na točnoj reprodukciji fotografije, sa svim iskrivljenjima, odsjajima, zamućenjima i osvjetljenjima.

Ghost rado kombinira hiperrealizam sa elementima ostalih stilova, naprimjer trash polke ili pop arta. Svaka tetovaža je unikat, ne kopira druge artiste, ne prerađuje njihove uspješnice. Ukoliko želite originalan rad, dovoljno je da imate ideju a ostatak prepustite majstoru. O tome kako nastaje skica za tetovažu i svemu vezanom uz to, pričat će vam naš i vaš Dejan Zlendić-Ghost.
 
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.