Stilovi tetoviranja, četvrti dio
21.02.2020

Stilovi tetoviranja, četvrti dio

Posljednje poglavlje o stilovima tetoviranja posvetit ću realizmu, odnosno fotorealizmu-stilu koji voli i radi naš i vaš Dejan Zlendić-Ghost. 
Tattoo umjetnost prevalila je dug put od svog početka. Iako još uvijek postoji bezvremenska ljepota klasičnih stilova tetoviranja, napredak u opremi i tehnici, zajedno sa novim, kreativnim umovima  koji se svakodnevno pojavljuju na tattoo sceni, otvorili su put novim fascinantnim stilovima tetoviranja. Pojam realizam u svijetu umjetnosti odnosi se na djela koja su precizni, detaljni i točni prikazi slika iz stvarnog života. Fokus ovoga stila su lica, životinje, krajolici i razni predmeti/objekti.
 

Realistične tetovaže nadahnute su umjetničkim pokretom realizma koji se pojavio u Francuskoj 1850-ih. Bio je to odgovor na dramatične i emotivne stilove poput romantizma koji su mu prethodili. Za razliku od romantičara, realiste nisu zanimale melodramatične poze ili pretjerano emocionalne slike. Realisti su često bili minimalisti koje je više zanimala istina nego hiperbola. Kada se realizam primijeni na umjetnost tetovaža, postaje očito da minimalistički pristup nije nužno lak pristup. 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća fotorealizam se materijalizirao kao evolucija pop umjetnosti. Tu možemo pronaći nake korijene stilova i tehnika realističnih tetovaža. 
Tetovaže rađene ovim stilom nalikuju fotografiji ili stvarnom 3D objektu. Nevjerovatno je kada umjetnik napravi 3D umjetničko djelo na 2D objektu, poput platna, papira ili kože.  Među svim novim stilovima tetoviranja fotorealizam je jedan od najfascinantnijih. Zahtijeva "oko za detalje" i iznimno strpljenje tattoo umjetnika
 

Realistične tetovaže nemaju ograničenu paletu boja. Često se rade u crnoj i sivoj boji jer uporaba uskog raspona boja smanjuje poteškoće postizanja željene razine detalja. No, realizam u boji je svakako veći izazov a Dejan Zlendić-Ghost voli takve izazove. 
Jedna od karakteristika realizma je nedostatak debelih vanjskih linija. Sjene i kontrasti su ono što daje dubinu i formira konačan izgled tetovaže. Precizan prikaz nečega kao što je lice osobe, teško je nacrtati olovkom na papiru, ali postići isti efekt unošenjem tinte pod kožu zbilja je velik izazov.
 

Ti dizajni izgledaju toliko realno da ih ponekada morate dotaknuti da bi se uvjerili da je tekstura iluzija. Umjetnici koji tetoviraju ovim stilom (govorim o onima koji to rade uspješno) iza sebe imaju dugi niz godina vježbanja prije nego su spremni ostaviti trajni trag na nečijem tijelu.Tu nema mjesta za pogreške, pa čak ni one najsitnije. Jedna točkica na krivom mjestu ili sjena nijansu tamnija nego što je trebala biti mogu pokvariti cjelokupni dojam. Svaka crtica, svaka točkica moraju biti točno tamo gdje im je mjesto. Zvuči zahtjevno? O da, itekako je.
Ghost nerijetko realizam kombinira sa apstraktnim-šare nepravilnih oblika, fleke u više nijansi iste boje, pritom dajući svojim djelima originalnost i toplinu. Osim apstraktnih elemenata, nekim svojim radovima dodaje i elemente pop art-a. Realističan motiv izmasakrira potpuno drugačijim nijansama boja i doda mu sasvim neočekivane sporedne motive, kao na slici dolje.
 

Od drevnih grčkih skulptura, preko renesansnih djela Michelangela do izuma kamera i umjetničkih pokreta poput pop art-a, realizam i fotorealizam imaju temelje u najdubljim dijelovima ljudskog umjetničkog izraza. U svijetu tetovaža realizam je moguće kombinirati sa svim ostalim stilovima. Ograničenja ne postoje, niti nebo nije granica. Nema ograda, nema barijera. Ograničeni smo samo  svojim poimanjem tattoo umjetnosti. Dajte mašti na volju, izađite iz okvira, budite jedinstveni. Svijet je prepun šarenih boja.
 
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.