Stilovi tetoviranja, dio treći
14.02.2020

Stilovi tetoviranja, dio treći

Priču o stilovima tetoviranja nastavit ćemo poglavljem o modernim stilovima tetoviranja. Neke stilove sam izostavio radi sličnosti sa drugim stilovima a neke radi toga da se priča ne bi otegnula u nedogled. 
Biomehanika:
Ovaj stil tetoviranja zapravo je rođen u eri kada je tradicionalno tetoviranje bilo na vrhuncu. Popularizirala su ga dva poznata tattoo artista svoga vremena-Guy Aitchison i Aaron Cain. Međutim, istinska povijest biomehaničkih tetovaža pripisana je H.R.Grigeru, arhitektu organsko-mehaničkog stila. 
Hans Ruedi "H.R." Giger je bio švicarski likovni umjetnik, poznat po djelima u kojima je nastojao prikazati odnos ljudskog tijela i moderne tehnologije. On je odgovoran za scenografiju i specijalne efekte za znameniti film Alien (1979.) a žanr znanstvene fantastike/horora zauvijek se promijenio rođenjem tog kultnog filma.
 

U posljednjih nekoliko desetljeća, otkad je biomehanički trend započeo, Aitchisonov i Cainov izvorni stil biomehanike fluktuirao je u popularnosti. U osnovi, biomech kombinira živo tkivo s tvrdim, metalnim strukturama. Jednostavno rečeno, to je kombinacija organske tvari i mehanike. Ovaj umjetnički stil i danas nosi ozbiljnu težinu u industriji filma, glazbe i umjetnosti. 
 

Geometrija i dotwork:
Iako je geometrijska simetrija prisutna u mnogim kulturnim oblicima tetoviranja već duže vrijeme, moderni geometrijski stil kakav se danas nosi postaje sve popularniji. Neki umjetnici i njihovi klijenti zamršene uzorke i savršene linije vide kao duhovni oblik tetoviranja povezan s uzorcima koji se nalaze u prirodi. Drugi jednostavno vole jednostavnost koju geometrijski oblici donose u dizajn. Geometrijske tetovaže često se rade ujednačenom crnom tintom, iako neki umjetnici vole koristiti i jednostavnu  paletu boja. Čiste linije i besprijekoran dizajn ključni su za ovaj stil tetoviranja.
 

Tetovaže dotwork-a stvorene su pomoću pojedinačnih sitnih točkica koje tvore  osjetljiv i detaljan dizajn. Dotwork se često može naći u geometrijskim tetovažama, kao i duhovnim ili religioznim komadima, a obično se sastoji samo od crne ili sive tinte. Ako planirate geometrijsku ili dotwork tetovažu,naoružajte se strpljenjem. 

Watercolor i sketch tattoo:
Jedan od estetski najprijatnijih novih stilova tetoviranja, koji trenutno bilježi procvat u tattoo industriji je watercolor. Radovi umjetnika koji tetoviraju ovim stilom više liče na slike rađene kistom nego na tetovažu napravljenu iglom. Watercolor tetovaže odlikuju se lijepim, glatko uklopljenim bojama bez crnih kontura. Budući da stil postoji tek oko 5 do 10 godina, bit će zanimljivo vidjeti kako se i dalje razvija. Ono što do sada znamo je da se watercolor uklapa uz mnoge druge stilove. Taj fleksibilan, nježan i nenametljiv stil otvara lepezu novih kombinacija i mogućnosti.
 

Sketch tetovaže, slično kao watercolor, izgledaju kao da su nacrtane (skicirane) olovkom na papiru a ne kao da su rađene iglom. Dizajni izgledaju kao da su na brzinu skicirani na koži, što im daje grub ali lijep izgled...baš poput ilustracija na papiru. Stil odstupa od pravila old-school stila te promovira više kreativnosti i nijansi. Sketch tetovaže često imaju ukomponiran watercolor u svom dizajnu kako bi postigle nacrtan, free-hand izgled.
 

Trash polka:
Trash Polka je stil tetoviranja koji su 1998 stvorili tattoo artisti Simone Pfaff i Volker Merschky. Karakteristike trash polke su kombinacija prirodnih, nadrealističnih, fotorealističnih motiva s grafičkim, slovima i kaligrafskim elementima, uglavnom crno-crvene boje.
Trash Polka je miješani medijski oblik tetoviranja koji je stvoren različitim, neograničenim komponentama. Detaljni fotorealistični portreti mogu se prikazati zajedno s grafičkim elementima poput velikih crnih područja, poteza kistom i geometrijskih ili apstraktnih oblika. Tetovaže su uglavnom u crnoj i crvenoj boji. Dizajn koji se kombinira s realističnim motivima ključna je točka stila tetovaže. Uobičajeno je da su u tetovaže ukomponirana slova s karakterističnim sortama fontova. Merschky je njihov stil nazvao "kombinacijom realizma i smeća; priroda i sažetak; tehnologija i humanost; prošlost, sadašnjost i budućnost; suprotnosti koje pokušavaju potaknuti na kreativan ples da bi harmonija i ritam bili u skladu s tijelom."
 



 
Copyright © 2024. Ghost Tattoo, Sva prava pridržana
© Ghost Tattoo 2018., Sva prava pridržana
Ova web stranica koristi kolačiće i slične tehnologije kako bi vam pružila najbolje korisničko iskustvo, uključujući personalizaciju oglašavanja i sadržaja. Postavke kolačića možete podesiti u svojem web pregledniku. Klikom na 'Prihvaćam', pristajete na korištenje kolačića.